Európában egyedülálló, gamma-sugárzást mérő talajszkennelésre alapozott talajmintavételi eljárást vezetett be a Syngenta Magyarországon. Erre az innovatív mérési módszerre alapuló szaktanácsadási rendszert és szolgáltatást teszi elérhetővé a hazai termelők számára.

interra scan

A digitális technológiák fejlődésével jelenleg változó dózisban tudjuk kezelni tábláinkat – fotó: Syngenta

Magyarországon a tábláink jelentős része heterogén mind talajszerkezet, vízmegtartó képesség és mind a tápanyagok eloszlása szempontjából. Nagy különbségek mutatkoznak a táblarészek között, és nyilván ebből fakadóan a növény termése sem lehet egyenletes a táblarészek különböző részein. Korábban a legtöbb termeléshez felhasznált inputanyagból (pl: vetőmag, műtrágya) átlagdózisokat használtunk, így ezek a megközelítések nem javítottak a táblarészek különbségein.

A digitális technológiák fejlődésével jelenleg változó dózisban tudjuk kezelni tábláinkat, így jobban tudunk reagálni a táblák heterogenitására. A változó dózisú helyspecifikus technológiák egyik leginnovatívabb eszközét vezeti be a Syngenta Magyarországon.

interra scan

Fotó: Syngenta

Az Interra Scan, egy gamma-sugárzás mérésén alapuló szenzor technológia, ami a talajban lévő természetes izotópok (Tórium, Uránium, Kálium, Cézium) kisugárzását méri. Ez egy passzív szenzor technológia, ami korábban a Soil Optix cég az ásványanyag kutatásban használt. A szkennelés során a szenzor több mint 800 adatpontot rögzít ezáltal kb. 10 m2-es felbontású képet készít a területekről, amit más talajmintavételi eljárás sem képes nyújtani.

Ez a képalkotási folyamat rendkívül stabil a több szenzor technológiához képest – sem az időjárás, sem pedig a talajviszonyok nem befolyásolják az eredményt.

interra scan

A mérés során több mint 800 adatpontot rögzítenek hektáronként – fotó: Syngenta

A folyamat rendkívül egyszerűen történik. Terepjáróra rögzített Interra Scan szenzorral 12 méterenként végig szkenneljük a táblát. A mérés során szinte folyóméterenként mér egyet az eszköz, így több mint 800 adatpontot rögzít hektáronként. A szkennelés végeztével a nyers mérési adatok alapján jelöli ki a rendszer a mintavételi pontokat. A mintákat 0-30 cm-es mélységből szedjük aktív szkenner mérése mellett rögzítve a rendszerben. A minták akkreditált laborba kerülnek, ahol a tápelemekre és talajtulajdonságokra történik elemzés.

A laboreredményeket felhasználva történik a szenzor mérés kalibrációja, ami által részletes tápanyag-elérhetőségi térképeket kapunk a tábláink makro-, mezo- és mikroelemtartalmáról, összesen akár 27 talajtulajdonságról akár 12 m2-es felbontásban.

Ezekből az információkból kiindulva tudjuk a kijuttatási térképeinket elkészíteni az Interra Scan szoftver felületén. A változó dózisú kijuttatási térképek a Magyarországon forgalomban lévő bármely monitortípusra kiírhatók.

A technológia használatával sokkal pontosabban tudjuk meghatározni és kezelni a tábláink tápanyag ellátottságában lévő különbségeket. Ez számos előnyt tartogat a gazdálkodók számára. Lehet költségoptimalizálás, terméseredmény növelése vagy akár költségcsökkentés is.

Nyilván nehéz egy előnyt megfogalmazni, mert ez táblánként más és más lehet, függően a talaj tápelem ellátottságától, a termelő műtrágyázási szokásától, a műtrágya árától és a termények aktuális felvásárlási árától. Egy biztos, adatok alapján, nagy felbontású térképek segítségével tudunk döntést hozni a makro-, mezo- és mikroelempótlásról és hosszú távon fenntartható módon kezelni talajainkat.

A szolgáltatás 2024-ben is elérhető a termelők, üzemek, gazdálkodók számára és akár tavasszal a vetési időszak előtt tudunk mintázni és mérési eredményeket szállítani megrendelőink számára.

További információkért látogasson el az Interra Scan oldalára!

Heicz Péter

Interra Scan szolgálatás vezető