Hagyományosan a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, 37 000 négyzetméteren, 8 pavilonban 4 napon keresztül rendezték meg idén Magyarország agrár csúcsrendezvényét, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-t. A kiállítás és vásár szombaton még látogatható, érdemes felkeresni.


Szintén hagyományos, sőt, azt lehet mondani, talán az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó szakmai/közönségprogramja a monstre rendezvénynek az Agroinform AgRobot Show-ja, mely a februári PREGA Konferencia előzeteseként, amolyan ízelítő gyanánt mutatja be a robotika legújabb fejlesztéseit.

- Az agráriumban uralkodó tendenciák egyértelműen a digitális megoldásoknak kedveznek, amelyek egyre olcsóbbakká válnak - fogalmazott Bolyki Bence, a szervező Agroinform portálvezetője. - Terjedésüknek kedvez az is, hogy zajlik a generációváltás, illetve hogy egyre nehezebb megtalálni nemcsak a jó munkaerőt, hanem egyáltalán a munkaerőt az ágazatban. Eközben ezek a modern technológiák mind több funkcióval bírnak - nagy öröm számunkra, hogy ehhez a folyamathoz az Agroinform a PREGA AgRobot Show-val és a február elején megrendezendő PREGA Precíziós Gazdálkodás Konferencia és Kiállítással a kezdetektől fogva hozzájárul.

Ezúttal a PREGA AgRobot Show-n a következő érdekességekkel találkozhatott az érdeklődő közönség:

IRB 2600-12-1.65 kollaboratív élelmiszeripari robot - MATE – ABB

Ez egy kompakt robot nagy terhelési kapacitással. A kialakítását olyan specifikus alkalmazásokhoz optimalizálták, mint az anyagmozgatás és gépkezelés. Az IRB 2600 háromféle kivitelben kapható, valamint több opcióval rendelkezik, mint például padlóra, falra, polcra, dönthető vagy fordított szerelési lehetőség.

Az eszköz a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is jó szolgálatot tehet - fotó: Horváth Attila

DJI Agras T30 mezőgazdasági permeteződrón, DJI Mavic 3M multispektrális drón – ABZ Drone Kft.

Az eszközöket Keczer Máté ügyvezető-helyettes mutatta be. Mint azt elmondta: a DJI Agras T30 permetező drón az európai piacon elérhető legnagyobb berendezés, cserélhető permetlétartálya 30 literes, mely granulátumszóró rendszerrel is helyettesíthető. Óránként akár 16 hektáros teljesítményre képes.

A vendégekkel Balog Tamás beszélgetett (jobbról), balról Keczer Máté látható - fotó: Horváth Attila

A DJI Mavic 3M multispektrális drón egyetlen töltéssel 45 percen át a levegőben maradhat és a nem látható színtartományt is rögzíti. Egy töltéssel akár 200 hektárnyi terület felmérésére képes.

"Szélkakas" a permetezőn – Tomelilla Agrotechnika Kft.

Önjáró permetezőgépekre vagy traktorra kapcsolt szántóföldi permetezőgépekre szerelhető, ISOBUS rendszerű, permetlé-elsodródást szabályozó berendezést fejlesztett ki a vállalkozás, mellyel elkerülhető a felesleges, vagy éppen hiányos permetezés.

A fejlesztést dr. Borsiczky István ügyvezető mutatta be - fotó: Horváth Attila

ROBOTTI LR, Naio OZ, Slopehelper, Farmdroid FD20, Ecorobotix ARA, Carbon Bee Smart Striker X, InRowING szántóföldi és ültevényrobotok – Evo-farming Kft.

ROBOTTI LR

Dízel meghajtású autonóm szántóföldi robot, amely szabványos 3 pont felfüggesztéssel rendelkezik. A robot változatos feladatok ellátására alkalmas, a talajműveléstől a vetésen keresztül a kultúrák gyommentesítéséig is képes műveleteket elvégezni. A gép számos szenzorral rendelkezik, melyeknek köszönhetően az önálló munkát nagy biztonsággal végzi. A ROBOTTI folyamatosan tájékoztatja a kezelőt arról, hogyan halad a munka és mikor fejezte be a munkát.

Péterfy Csaba sales manager beszélt az evo-farming kft. megoldásairól - fotó: Horváth Attila

Naio OZ

Akkumulátor meghajtású autonóm robot, amely kis mérete miatt elsősorban a kertészetek és fóliaházak első számú választása. A robothoz csatlakoztatható magágy-előkészítő eszköz, vetőgép, sorközművelő, illetve a betakarítás során a szállításban is tud segédkezni.

agrobot

Slopehelper

Akkumulátor meghajtású autonóm ültetvényrobot. Az alapplatform számos eszköz csatlakoztatására alkalmas, így a gép képes a sor és sorközművelésre, tápanyag-kijuttatásra, metszésre, fűnyírásra, mulcsozásra, permetezésre és gyümölcs betakarítására is.

agrobot

Farmdroid FD20

A Farmdroid FD20 egy 100%-ban napenergiával működő szántóföldi autonóm robot. Teljes napelemekből származó energiával működik, ami CO2-semlegessé teszi a működését. A Farmdroid a GPS technológia segítségével precíziós módon veti el a magokat, egyedi helymeghatározással. A vetést követően mind a sorok között, mind a sorokban mechanikai gyomirtást tud végezni, biztosítva a tábla hatékony, pontos és vegyszermentes gondozását.

agrobot

Ecorobotix ARA

A herbicidek, gombaölők, rovarirtó szerek, vagy folyékony műtrágyák precíziós pontossággal történő kijuttatására alkalmas traktor vontatású permetezőgép. Használatával – gyomosodás függvényében – akár 95%-kal csökkentheti a növényvédő szerek felhasználását. Akár éjszaka és szeles időben is képes a munkavégzésre. Kialakításának köszönhetően nagymértékben csökken az elsodródás veszélye.

agrobot

Carbon Bee Smart Striker X

Egy újgenerációs permetezési rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a vegyszerek kijuttatása a megfelelő mennyiségben és a megfelelő helyre történjen, vagy csak a kultúrnövényre, vagy csak a gyomnövényre. Komplex megoldás, mely könnyedén integrálható a meglévő permetezőhöz. A felszerelt kamerarendszer képeket készít és elemzi azokat valós időben a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

InRowING

Az InRowING kamerás tő- és sorközművelővel a gazdálkodók hatékonyan és precízen kapálhatnak, miközben minimálisra csökkentik a költséges kézi munkát. A legkorszerűbb, mesterséges intelligenciára épülő kamerarendszer a korai növekedési fázisban észleli a kultúrnövényeket, illetve a nem kívánt gyomokat és automatikusan felveszi a harcot velük.VitiBot Bakus, egy 100%-ban elektromos és teljesen önműködő szőlészeti robot – AGROÁZIS Kft.

A VitiBot robotja, a Bakus egy 100%-ban elektromos és teljesen önműködő szőlészeti robot. A hagyományosan traktorral végzett szőlőművelési munkafolyamatok elvégzésére tervezték, a cél a legbiztonságosabb és legjobb minőségű szőlőművelő gép megalkotása és folyamatos fejlesztése. A mechanikus talajművelésre és a képzett munkaerő egyre nehezebb toborzására választ adva jött létre a robot, amely a szőlőművelés ismétlődő munkáit környezetkímélő módon segíti elvégezni. Továbbá lehetővé teszi, hogy az értékes emberi munkaerő egyéb, fontos munkafolyamatokra tudjon koncentrálni.

Hagymási Tamás (jobbról) szőlészeti-borászati vezető értékesítő ismertette a -Vitibot Bakus robotot - fotó: Horváth Attila

Nexttech L X45 RTK és Nexttech LX6 WD robotfűnyírók – Két-KATA Kft.

A Zucchetti olasz vállalat 1977-ben alakult és azóta is jelentős szerepet játszik az iparban. Bár a Zucchetti vállalatcsoport tevékenységei kiterjednek számos területre, mint például a szoftverfejlesztés, az informatikai megoldások, a pénzügyi szolgáltatások és az egészségügyi rendszerek, a robotfűnyírók gyártása is része tevékenységi körüknek. Fűnyírórobotjaik kiváló minőségű és innovatív termékek, amelyeket a ZCS (Zucchetti Centro Sistemi) nevű leányvállalatuk gyárt. A ZCS számos modellt és típust kínál, amelyek különböző méretű és típusú kertekhez igazodnak. A robotfűnyírók fejlett technológiával rendelkeznek, mint például GPS-navigáció, érzékelők, okostelefonos alkalmazások és automata töltőállomások.

A TechLine robotfűnyíróról Gódor István termékfelelős beszélt a közönségnek - fotó: Horváth Attila

A Zucchetti robotfűnyírók kiválóan képesek kezelni a különböző tereptípusokat és akadályokat. A beépített szenzorok és navigációs rendszerek segítségével a robotfűnyírók pontosan nyírják a füvet, elkerülik az akadályokat és biztonságosan működnek. Továbbá általában csendesek, energiahatékonyak és könnyen programozhatók.

A Két-KATA Kft 2014 óta a Kubota hivatalos magyarországi disztribútora. Ebben a minőségében forgalmazta a Kubota robotfűnyíróit, majd, miután a Kubota ezt az üzletágát bezárta, a gyártó céggel, a Zuccheti Centro Sistemi vállalattal megállapodva 2023-ban a TechLine robotfűnyírók hivatalos magyarországi képviselőjévé vált.

Spider távvezérelt fűnyíró – Penda Kft.

A PENDA idén 30 éves, mezőgazdasági, erdészeti, szántóföldi, állattartási és kommunális területre értékesít gépeket. A cég 2020 óta forgalmazza a SPIDER távirányítású gépeket, kizárólagos forgalmazóként Magyarország teljes területét kiszolgálva. A cseh gyártó 20 éve jelent meg a piacon, a Spider távirányítású fűnyíró volt az első a világon, amit kifejezetten hegyoldalak karbantartására terveztek. A kínálatban megtalálhatók teljesen elektromos és GPS-vezérelt fűnyírók is. A különböző modellek ideálisak autópályák, vasúti sínek melléke, napelemparkok, bozótos, náddal borított folyópartok, hulladéktelepek, továbbá szőlőültetvények és gyümölcsösök, sportpályák, parkok fűnyírására, mulcsozására.

A SPIDER 2 SGS EFI robotfűnyíró - nevéhez hűen - pont úgy mozog, mint egy pók - fotó: Horváth Attila

A forgalmazó két gépet hozott el az AgRobot show-ra: a SPIDER 2 SGS EFI-t és a 2024-es év újdonságát, egy újgenerációs elektromos SPIDER eZERO-t. A SPIDER eZERO fűnyíró teljesen más, mint amit eddig a SPIDER gyártott, ez a fűnyíró nagyon gyors és teljesen környezetbarát, rendkívül nagy területteljesítménnyel. A SPIDER 2 SGS EFI pedig a SPIDER-ek közül a legnagyobb teljesítményű benzinmotoros fűnyíró. Ennél a modellnél elérhető a teljesen autonóm GPS-es verzió is, melyet elsősorban napelemparkokba, szőlő és gyümölcsültetvényekbe ajánlanak.

Az újgenerációs elektromos SPIDER eZERO - fotó: Horváth Attila

XAG® P100 Pro típusú mezőgazdasági drón (50 literes/kilogrammos permetező, szilárdanyag-szóró, felvételező) – XAG® R150 típusú automata robot (150 literes permetező, szállító automata földi jármű és magyar fejlesztésű UV-C fénytechnológiai berendezése) – Vertinetik Kft.

Az XAG® P100 mezőgazdasági drón leegyszerűsített moduláris felépítéssel, nagy stabilitással, könnyű bővítéssel és több módú működéssel rendelkezik. A vadonatúj SuperX 4 pro intelligens vezérlőrendszer az XAG RevoSpray és RevoCast rendszerekkel, valamint a többirányú radarmátrixszal kombinálva rendkívül hatékony és kiváló minőségű mezőgazdasági munkákat tesz lehetővé, mint például a precíziós permetezés és szórás, így stabil és megbízható minden gazdaság számára.

XAG® P100 mezőgazdasági drón - fotó: Horváth Attila

A mobilapplikációval irányított XAG R150-es robot képes precíz növényvédelmi kezeléseket alkalmazni a növényeken. Permetezésre, granulátum-szórásra és szállítási feladatokra szintén alkalmazható ez a tisztán elektromos üzemű, minden kerekén hajtott eszköz. Alkalmazási igénytől függően rendelhető gumihevederes és keskenyabroncsos kivitelben, valamint benzinmotoros, hibrid meghajtással is, az akkuk 10 százalékról 10 perc alatt is teljesen feltölthetők.

Az XAG® R150 típusú automata robot, 150 literes permetező, szállító automata földi jármű és magyar fejlesztésű UV-C fénytechnológiai berendezése, mely a szőlőben tehet jó szolgálatot a kártevőirtással - fotó: Horváth Attila


Kártevőfelismerés és lézeres megsemmisítés – robotkoncepció bemutatása – GuardenAI

A GuardenAI olyan robotot fejleszt, ami képes a mezőgazdasági károkozókat felismerni és lézerrel megsemmisíteni. Elsőként egy érzékelő és előrejelző robotot terveznek piacra bocsátani, majd ezután készül el az irtásra is képes robotunk. Legelőször a kártevőkre összpontosítanak, de a későbbiekben a gyomnövényekre is tervezik kiterjeszteni robotuk képességeit. Mesterséges intelligenciája betanítását a burgonyabogárral kezdték, mely technológiájuk első alkalmazási területe lesz.

Csík Ákos társalapító szerint hamarosan elkészül a koncepció alapján a prototípus is - fotó: Horváth Attila

A robot kínálta biokompatibilis védekezési módszer egyrészt csökkentené a megtermelt élelmiszerek növényvédőszer-tartalmát, másrészről a gazdák munkáját is segítené. Lévén autonóm rendszerről beszélünk, a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiányra is válasz lehet a megoldás.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2024 – részletes program

Időpont: 2024. február 6-8.

Helyszín: Budapest, Aquaworld Resort****

Biztosítsd be a helyed már most! Program és jegyvásárlás: www.prega.hu

agrobot