A 2022 májusi PREGA konferencia Indoor farming és precíziós zöldségtermesztési szekció kerekasztal beszélgetésén először azt a kérdést járták körül, hogy a termék minősége hogyan függ össze a beltérben használt lámpák fényhullámhosszával, majd kitérek arra, hogy a beltérben termeszthető növények egy része nem hétköznapi, azonban, ha van fizetőképes kereslet, foglalkozni kell vele.

Vitaindítónak elhangzott, hogy sokan kételkednek a beltéri növénytermesztés jövőjében, főleg nálunk, ahol a lakosság és a termőföld aránya igen kedvező. Ugyanakkor vannak olyan növények, ezek elsősorban a mikrozöldek, amelyek szabadföldi termesztése során az előállítási összköltség 80 százalékát a mosás, tisztítás költsége teszi ki. Beltéri termesztésben – talaj és termesztőközeg használata nélkül – ez megtakarítható, mert a termelés állandó ellenőrzés mellett, rendkívül alacsony baktérium- és csíraszám mellett történik.

Szintén az indoor farming előnyeként merült fel, hogy a termékfejlesztésben nemcsak a hagyományos értelemben vett termékminőséget és eltarthatóságot vizsgálják, hanem új dimenziók nyílnak például változik a növény emészthetőségi foka és dietetikailag más értéket fog képviselni.

A kerekasztal második részében a precíziós öntözés fejlesztési irányairól és eddigi gyakorlati eredményeiről beszélgettek a résztvevők.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2023

Mentsd el a dátumot már most!

Időpont: 2023. február 8-9.
Helyszín: Aquaworld Kongresszusi Központ, Budapest

Szekciók:

• Szántóföldi növénytermesztés

Farm-menedzsment: mezőgazdasági döntéstámogató szoftverek szekció

Talaj és termőképesség szekció

Vetés és genetika szekció

Tápanyag-gazdálkodás, öntözés szekció

Drónok a mezőgazdaságban: monitoring és légi kijuttatás szekció

Növényvédelem és növénykondicionálás szekció

Aratás és kapcsolódó műveletek, szenzorok, mérések szekció

• Agráradat szekció

• Precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés szekció

• Indoor farming és precíziós zöldségtermesztés szekció

• Precíziós állattenyésztés szekció

• Adattudomány a gyakorlatban szekció

• Digitális Élelmiszeripar szekció

Indexkép: Shutterstock