A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán Hollósi Dávid az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója tartott előadást "Élelmiszer-gazdaság 2.0 – Kiút a közepes jövedelmi csapdából" címmel.

Hollósi Dávid elemezte a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetét és felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk jellemzően 2,3-2,4 százalékát adja az Európai Unió mezőgazdasági termelésének.

"A gabonaexport-képességünk a legnagyobb Európában, közel 10 százalékát adjuk a belső piac exporttevékenységének" – emelte ki, majd összegezte és elemezte a 2023/24-es szezon mezőgazdasági mutatóit.

A világgazdasági folyamatok kapcsán hangsúlyozta, hogy a világ és az európai élelmiszer-gazdaság súlypontjai átrendeződnek, a magyar agráriumnak ebben a megváltozott környezetben kell új válaszokat találni az új kihívásokra.

A magas minőség létkérdés a magyar agráriumban

A magas minőség létkérdés a magyar agráriumban – Fotó: Shutterstock

"2015-2016 körül kezdtük el elemezni a támogatások hatását és akkor az látszott, hogy a magyar mezőgazdasági termelésnek az eredménye 50-60 százalékban támogatásból származik. A tendencia viszont az, hogy csökken az eu-s támogatások értéke. Ma már egy hektár termőföld művelési költségének 1/7-ét fedezi a támogatás, míg 2014-2016 környékén 1/3-át fedezte. Támogatásokra alapozni hosszú távon nagyon nehéz lesz" – hívta fel a figyelmet Hollósi Dávid.

A közepes jövedelmi csapda tekintetében azt emelte ki, hogy az a szántóföldi potenciál, amivel az ország rendelkezik és amivel komoly exportra és piaci jelenlétre képes, jellemzően fel nem dolgozott termékekben testesül meg. A fejlődéshez viszont új szemléletre és új célokra van szükség.

"Ne abban gondolkodjunk, hogyan tudjuk a potenciálunkat és a méretünket tovább növelni, mert arra nincs lehetőség, hanem arra, hogy az adottságainkat a jelenleginél sokkal jobban használjuk ki" – mondta Hollósi Dávid.

Hozzátetette, hogy "tavaly láttuk, hogy a Magyarországon megtermelt gabonák többsége, több mint a háromnegyede, olyan minőségű volt, amire nem volt kereslet, de a legfelső minőségi kategóriába tartozó termékeknél folyamatosan fennállt a kereslet és a jobb árak is. Tehát el kell mozdulnunk abba az irányba, hogy a már most megszerzett erőforrásainkkal sokkal magasabb minőségű termékeket termelünk."

Az élelmiszeriparban pedig célként jelölte meg, hogy meg kell jelennie a magyar termékeknek a nemzetközi piacon. "Fel kell építenünk 10-20 olyan céget, amivel ki tudunk lépni az európai piacra" – tette hozzá.

Hozzáfűzte, hogy a jövő vállalkozásai akkor lesznek sikeresek, ha ellenállóképesen tudnak gazdálkodni és képesek azonnal alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. Emellett a hatékonyságot és a magas minőséget jelölte meg kulcsfontosságú elemként a közepes jövedelmi csapdából való kitöréshez.

"Sokkal több üzleti gondolkodásra van szükség az agrárágazatban és kevesebb agrárpolitikára" – hangsúlyozta Hollósi Dávid.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásokról készült videók visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.

Indexkép: Shutterstock