A PREGA 2024 Konferencia és Kiállításon Zagyi Péter a Debreceni Egyetem Kerpely Kálmán Doktori Iskola hallgatója tartott előadást "Precíziós eszközökkel meghatározott NDVI jelentősége a kukoricatermesztésben" címmel.

Bevezetőjében elmondta, hogy a kukorica a világ harmadik legjelentősebb gabonanövénye a rizs és a búza után. Magyarországon pedig a második legjelentősebb haszonnövényünk a búzát követően – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években tapasztalható változékonyabb időjárás következtében a biztonságos növénytermesztéshez elengedhetetlen vízből a szükségesnél kevesebb áll rendelkezésre, így az öntözés egyre fontosabb szerepet kap az agráriumban és ezen belül a kukoricatermesztésben is.

Bemutatta a kukoricahibrideket vizsgáló kísérletet és ismertette a kukorica fenológiai fázisonkénti vegetációs indexének (NDVI) értékeit. Kiemelte, hogy az öntözés valamennyi mérés során magasabb vegetációs indexet eredményezett. Ugyanakkor a növekvő dózisú műtrágyakezelések hatása nem egyforma változást hozott az vegetációs indexben öntözött és nem öntözött területen, illetve hibridenként.

A kísérlet során igazolást nyert, hogy az öntözés és a műtrágyakezelés pozitív hatással van a termésmennyiségre. Az öntözés termésnövelő hatása a kezelések, öntözéstechnológia és hibridek átlagában 38,59 százalék volt.

"Az összefüggésvizsgálat és az indexek vegetációs időszakban történő alakulása alapján elmondható, hogy az 50 százalékos nővirágzás fenológiai fázis időszakában tapasztalt növényegészségügyi, tápanyagellátottsági szintek nagyban befolyásolják a későbbi hozam mennyiségét" – hívta fel a figyelmet.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásokról készült videók visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.

Indexkép: Shutterstock