Többek között erről is szólt az eszmecsere, amelyre "Mezőgazdaságunk jövője az adatok korában" címmel került sor a PREGA 2024 0. napján Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető-tulajdonosa, valamint Szabó Levente, a 4iG Nyrt. projektigazgatója részvételével, a beszélgetést Varga Péter Miklós, a Cibus Hungaricus Alapítvány szakértője moderálta.

Varga Péter bevezetőjében elmondta, hogy régen a mezőgazdaság tapasztalati adatokra épített, majd a 80-as évektől megjelent a digitális adat, táblaszintű nyilvántartás volt a termelésről és a beavatkozásokról. Hozzátette, hogy az adat sem akkor, sem napjainkban nem önmagáért fontos, hanem a döntéstámogatáshoz szükséges.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg Magyarország hogyan gazdálkodik az adatokkal, Szabó Levente elmondta, hogy a mezőgazdaságban az adatgyűjtés és az adatok felhasználása technológiai robbanás küszöbén áll. A közeljövőben ugrásszerűen fognak bővülni az adatfelhasználás lehetőségei a termelés, a vállalatirányítás és a termékpályák szempontjából egyaránt. A mesterséges intelligencia, az 5G, az IoT és az autonóm vagy automata rendszerek lehetőségei jelentős változásokat hoznak majd és törekednünk kell arra, hogy ne maradjunk le.

Az agráriumban technológiai robbanás várható

Az agráriumban technológiai robbanás várható – Fotó: Shutterstock

Dr. Harsányi Endre kiemelte, hogy a képzés és ezzel együtt a tudás, az ismeret, valamint a gépi háttér jelenléte segíthet abban, hogy Magyarországon jobban tudjunk gazdálkodni az adatokkal. Hozzáfűzte: a Debreceni Egyetemen elindult a precíziós mezőgazdasági mérnök, szakmérnök és drónpilóta képzés.

Az újdonságra való nyitottság és a generációváltás lendületet ad az új technológiák bevezetésének – tette hozzá Győrffy Balázs. Hangsúlyozta, hogy el lehet utasítani dolgokat bizonyos szintig az újdonságokat, ám ha azok a napi gyakorlatban a gazdaság életképességének feltételeivé váltak, akkor gazdaságilag ellehetetlenül, aki nem lép.

Az önjáró autonóm erőgépek már itt vannak Magyarországon. 2-3 éven belül egyedül végigmennek a táblán, optimalizálnak és vezérlik a munkagépet – mondta Harsányi Zsolt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknél a gépeknél is felléphetnek műszaki problémák, illetve a mezőgazdasági munka közben a szenzorok működtetése nehézkes, tehát elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés, fejlődés. Kiemelte, hogy szakemberek már most is vannak, ha a gazdáknak van akarata arra, hogy megismerkedjenek az új technológiákkal, ha be akarják vezetni, akkor számukra is elérhetők.

Abban a kérdésben, hogy kinek kell foglalkozni a digitalizációval, a résztvevők egyetértettek abban, hogy mindenkinek foglalkoznia kell a témával és a birtokméret alapján gazdasági döntést kell hozni arról, hogy kinek érdemes bevezetni, valamint ezzel párhuzamosan azon is gondolkodnia kell a gazdáknak, hogyha ezt a technológiai lépést nem tudják megugrani, akkor milyen más megoldást tudnak találni.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásokról készült videók visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.