A változó piaci, környezeti, adminisztrációs feltételekhez igazodva megújult tematika várja a gazdálkodókat. Nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatósági elvek érvényesülése, amely mind a szabályok betartása, mind pedig a hosszú távon jövedelmező mezőgazdasági gyakorlatok megismerése miatt fontos.

A PREGA időpontja: 2024. február 6-7-8.

A PREGA helyszíne: Budapest, Aquaworld Resort ****, Konferencia Központ

0. nap – február 6.: Agrárstratégiai és workshop nap

 • Megnyitó
 • Szekciók: Mezőgazdaságunk jövője az adatok korában / Mit ad az informatika az agráriumnak?
 • Workshopok: Gazdaságom digitalizációs terve / Innovációra fel!

1. nap – február 7.: Szakmai nap I.

 • Szekciók: Szántóföldi növénytermesztés I-III. / Precíziós állattartás és -tenyésztés szekció / AM: Agrárpályázatok 2024 tájékoztató (egyeztetés alatt)
 • PREGA Est: jótékonysági tombola + stand-up comedy, vacsora, networking

2. nap – február 8.: Szakmai nap II.

 • Szekciók: Szántóföldi növénytermesztés IV–V.  / Digitális élelmiszeripar / Precíziós gyümölcstermesztés / Vertikális farmok

Biztosítsd be a helyed a PREGA-n most! Jelentkezz!

PREGA 2024 – Magyarország agrárdigitalizációs fóruma

Kedvezményes jegy információ

PREGA ELŐZETES

Szántóföld – precíziós növénytermesztés

Szekcióvezető: Dr. Milics Gábor

 • Hogyan váltható profitra a precíziós pályázatból beszerzett szolgáltatási csomag?
  • precíziós, georeferált talajmintavétel
  • agrometeorológiai és egyéb, növényállományban elhelyezett szenzorok alapján növényvédelmi előrejelzések készítése
  • abiotikus környezeti tényezők "okos" monitoringja,
  • műholdas és földközeli távérzékelési adatok beszerzése és elemzése
  • menedzsmentzónák lehatárolása különféle eljárásokra alapozva
  • differenciált kijuttatási tervek és térképek készítése
  • farmmenedzsment, mezőgazdasági döntéstámogató szoftverek üzemeltetése
 • A gazdától a tanácsadókon és szolgáltatókon át a gépforgalmazókig mindenkinek közös érdeke, hogy a precíziós pályázatok révbe érjenek, a szakmai tartalom a szántóföldön elért eredményekben nyerjen értelmet. Kinek milyen szerep jut ebben?

A PREGA-n arra a kérdésre is választ keresünk, hogy hogyan lehet megbirkózni a műholdas rendszerben tapasztalható fennakadásokkal, hiszen a rendszer stabil működése nélkülözhetetlen a helymeghatározásban.

Jönnek a legfrissebb gépújdonságok, innovációk, az agráriumban helyet kapó digitalizációs fejlesztések egyenesen a kutatók és fejlesztőmérnökök asztaláról.

A szántóföldi témák előadásai a 2024-es PREGA-n is több szekcióban (talaj, farmmenedzsment, öntözés, vetés, betakarítás, növényvédelem, finanszírozás, drónok, légi felvételezés) zajlanak majd, a kereteket 2024-ben a precíziós pályázatok megvalósítása adja.

Dr. Milics Gábor a Szántóföld szekciók vezetője – Fotó: Agroinform

Szántóföld – légi kijuttatás, felmérés, drónok és műholdak

Szekcióvezető: Borhi András

 • A gyakorlatban min múlik, hogy eredményes lesz-e a drónos növényvédelmi kezelés?
 • Mit kell tudni a lémennyiségről, a permetcsepp eloszlásáról, a fedettség valós megvalósulásáról a növény és károsító, valamint az időjárás alakulásának összefüggésében? Hogyan befolyásolja mindezt a drón működése, kijuttató rendszere és a repülési magasság?
 • A monitoringdrónokkal milyen feladatokat végezhetünk el?

Borhi András a drónos szekció vezetője – Fotó: Agroinfom

A drónos szekcióban a monitoring-, és permeteződrónok lesznek ismét a fókuszban. Eddig főként a jogszabályi feltételek körvonalazódására vártunk a növényvédelmi tevékenység kapcsán, amely mára befejeződött, így a 2024-es PREGA-n a drónok szakszerű, jogszerű és eredményes használata lesz a középpontban.

Kit Franklin, a Hands Free Hectar projekt vezetője a 2023-as PREGA-n – Fotó: Agroinform

Agrártámogatások workshop

2024-év elejétől jelennek meg a vidékfejlesztési pályázatok a KAP Stratégiai Terv keretében. A PREGA-n részletesen bemutatjuk a márciusban megjelenő támogatási lehetőségeket (élelmiszeripar, állattenyésztés, kertészet), illetve a precíziós pályázat előkészítésébe is bepillantást nyerhetünk. (Az Agrárminisztérium szakértői felkérés alatt.)

Mit ad az informatika az agráriumnak?

Szekcióvezető: Dr. Alexy Márta

 • Digitális mezőgazdaság nem képzelhető el informatika nélkül. De mit is jelent ez pontosan az informatika szemszögéből?
 • IoT-eszközök, felhőplatform, gépi tanulás és mesterséges intelligencia, gépi látás, blockchain és ERP-rendszerek. Mit jelentenek ezek a kifejezések és mi a jelentőségük az agráriumban?

A szekció előadói ezek közül mutatnak be néhányat valós gazdálkodási gyakorlatban való alkalmazásukról. Elmondják, milyen és mekkora támogatást jelentenek az agrárium szereplői számára abban, hogy a digitális eszközökből és azok adta lehetőségekből a legtöbbet hasznosíthassák a mindennapi munkájukban.

Digitális élelmiszeripar

Szekcióvezető: Dr. Friedrich László

 • Hogyan lehet összehangolni egy élelmiszeripari üzem munkafolyamatait, hogy hatékony legyen a termék-előállítás, és ne legyen "holtidő" idő?
 • Milyen készletgazdálkodásra van szükség ahhoz, hogy ne álljon a pénz a raktárban lévő alapanyagokban?
 • Adatalapon hogyan lehet optimalizálni hőkezelés folyamatát a pl.: sütőipari, tejipari, húsipari üzemben, milyen adatokra és döntésekre van szükség ahhoz, hogy roppanós legyen a virsli a gyártási folyamat végén?

A szekció előadásaiból kiderül, hogy az élelmiszeripari vállalkozás versenyképességének mi köze van az adatgazdálkodáshoz, az élelmiszertermelés tervezhetőségéhez és a fenntarthatósághoz. Az adatbázisok összekapcsolásának jelentősége óriási: ha nem akarunk felesleget termelni, akkor fontos összekapcsolni az alapanyaghátteret a gyártási kapacitásokkal és a fogyasztási adatokkal. Az adatalapú döntések eredménye: jobb kihozatali mutatók, kevesebb a veszteség és melléktermék, a melléktermékek jobb hasznosítása.

2024-ben is Dr. Friedrich László (MATE) lesz a PREGA Digitális élelmiszeripar szekciójának szakmai vezetője – Fotó: Agroinform

Precíziós állattartás és -tenyésztés

Szekcióvezetők: Dr. Halas Veronika és Dr. Pajor Gábor

 • A modern mezőgazdaságban használt technikai eszközök, a gazdaságból, annak környezetéből és a takarmányozásból származó digitális adatok folyamatosan elárasztanak minket, ha akarjuk, ha nem. Hogy használhatjuk fel ezeket a napi gyakorlatban, hogy a végén nyereségesebb legyen a termelés, jobb legyen a minőség és megfeleljünk az állatjóléti és környezetvédelmi elvárásoknak?
 • Minden haszonállatra saját nevelésű élsportolóként kell tekintenünk, hiszen minden egyedtől a lehető legjobb teljesítményt várjuk el. Hogyan segítenek ebben a modern állattartási megoldások és mit hoz a jövő?

A Precíziós állattenyésztés szekciót 2023-ban Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid (MATE) nyitotta meg – Fotó: Agroinform

Az állattartásban az EGÉSZSÉGES ÁLLAT áll a fókuszban, a digitális megoldások, az automatizáció, a mesterséges intelligencia és a robotizáció ennek elérését támogatja minden gazdasági és egyéb paraméter javítása érdekében. Fontos, hogy a gazdák ennek szellemében értékeljék az új megoldásokat, amelyek gyakorlati felhasználásában nyújt támogatást a PREGA állattartással és -tenyésztéssel foglalkozó szekciója.

AgrárAdatTér – mezőgazdaságunk jövője az adatok korában

Szekcióvezető: Varga Péter Miklós

 • Milyen digitális szolgáltatások kiépítése zajlik, amelyek segítik a szolgáltatókat és így közvetetten a termelőket is?
 • A Területi Monitoring Rendszer működése mögött milyen adatbázisok vannak, hol tart ezek összehangolása?
 • Az elektronikus gazdálkodási napló hogyan segít abban, hogy a gazdálkodó nagyobb profitot érjen el?

A szekcióban az államigazgatási, hatósági és a szolgáltatási szektor szereplői fognak betekintést nyújtani azokba az adatgazdálkodást érintő folyamatokba, amelyek a termelők napi feladatait is nagy mértékben meghatározzák.

A tervek szerint számíthatunk a Magyar Államkincstár, a Nébih, a Nemzeti Földügyi Központ és a Lechner Tudásközpont szerepvállalására az AgrárAdatTér szekcióban.

Varga Péter Miklós, az AgrárAdatTér szekció vezetőjeként tartott előadást a 2023-as PREGA-n – Fotó: Agroinform

Precíziós növényházi zöldségtermesztés – vertikális farmok

Szekcióvezető: Dr. Pék Zoltán

 • A klasszikus HPS világítást már leváltotta a LED a növényházakban. Milyen problémákra kell megoldást találni LED-es világítás esetében, milyen színtartományra van szükség a legjobb eredmény érdekében?
 • Hogyan lehet pótmegvilágítással növelni a hozamot az üvegházban, milyen megtérülési mutatói vannak egy vertikális farmon a mesterséges világításnak?
 • A nyári klímaszabályozásra milyen megoldások állnak rendelkezésre a növényházakban?

A zöldségtermesztés szekcióban a növényvilágítás gyakorlati tapasztalatairól lesz szó, mellette olyan kutatásokat is megismerhetnek a résztvevők, mint a nagy károkat okozó növényházi károsítók okán nemesített rezisztens növényfajták és a folyton növő kultúrákban jól alkalmazható interlighting.

Precíziós gyümölcstermesztés

Szekcióvezető: Dr. Jung András

 • Kik a sikeres precíziós gyümölcstermesztők ma Magyarországon és miben látják a lehetőségeiket?
 • Hogyan ítélik meg a szaktanácsadók a precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés hazai helyzetét?
 • Mennyire lehet átvenni egymás jó gyakorlatát vagy precíziós termelési stratégiáját?
 • Érdemes-e leváltani a tapasztalatokra és hagyományokra épülő szemléletet, a tudományos és mérésekre alapozott döntéstámogató rendszerekre?

Kik a sikeres precíziós gyümölcstermesztők ma Magyarországon? – Fotó: Agroinform (PREGA Gyümölcstermesztés szekció)

Az átláthatóság, a megoldásalapú alkalmazások és a folyamatos képzés kulcsfontosságú tényezővé válik a precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés területén. A szakági precíziós gazdálkodás magában foglalja a fejlett technológiák, a távoli elérés, a drónok és a szenzorhálózatok használatát is a gyümölcs- és szőlőtermelés hatékonyságának, fenntarthatóságának és minőségének növelése érdekében. Az idei szekciónkban a fenti tárgykörbe tartozó kérdésekkel, témákkal foglalkozunk.

A PREGA-n két neves nyugat-európai precíziós gazdálkodási szakértő fog előadást tartani, a részletekről ITT írtunk.