A 2024-es PREGA Konferencia és Kiállításon Hajdu Attila, a Bayer Hungária Kft. precíziós gazdálkodási menedzsere tartott előadást "A szenzortól a profitig" címmel.

A növényünk élete akár a tradicionális növénytermesztés, akár a digitalizált mezőgazdaság tekintetében az előveteményünk betakarításával kezdődik. Az ekkor meghozott döntéseink alapvetően meghatározzák a növényeink sorsát. Ha van rá lehetőségünk, akkor hiteles adatokat gyűjtünk – átfogó képet a potenciálzónákról, kezelési zónákról elsősorban a hozamtérképünk fog szolgáltatni, ezért fontos az, hogy a hozammérő eszközünket (mondjuk a kombájnunkat) pontosan kalibráljuk. Ez határozza meg ugyanis a terméseink pozicionálását – egy téves zónázással, téves következtetéseket vonunk le.

Ha megvannak a hiteles mért adataink, akkor azok be tudnak kerülni egy komplex szoftverbe, ami minden adatot egy felületen tud megjeleníteni, gyűjteni. Ilyen például a Bayer Climate FieldView rendszere is, ami a jelenleg a piacon lévő ISOBUS-os gépek mindegyikével kompatibilis, akár adatexportálásról, akár adatimportálásról van szó.

Az adatok multi-layeresen is megjeleníthetőek, a vetéstől a betakarításig érkeznek a rendszerbe automatikusan az adatok, így megalapozott döntéseket tudunk hozni. A hitelesen mért adatok alapján lehatárolhatóak a zónák, és pozicionálhatóak a termékek. Elmondta: a mezőgazdaságban mindig az a drága, amit nem használunk, vagy nem használjuk ki a benne lévő lehetőségeket.

Beszélt arról is, hogy miért fontos az egyedi produktumok maximalizálása, az, hogy megfeleljünk a nővényi egyed igényeinek. Minden beavatkozásra – vagy éppen annak hiányára – a növényünk reagálni fog. A klímánk változik, amihez alkalmazkodnunk kell ha eredményeket szeretnénk elérni. Fontos a termékválasztás, a gyomirtás dózisának specifikus megtervezése, a tápanyagok kijuttatása, a tőszám meghatározása.

Szó esett még:

  • a hibridek csőtípusairól
  • a profit maximalizálásáról
  • a kijuttatási tervekről

További részletek a videóban.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásairól készült videók pedig visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.