Damak Ferenccel, a MyActionCam társtulajdonosával, ügyvezetőjével beszélgettünk a cég központjában. A vállalkozás 2008 óta van jelen a magyar piacon, jelenleg országszerte nyújtanak szolgáltatásokat a drónos felhasználók számára, mind a mezőgazdaságban, mind ipari és lakossági szinten. Csehországban is van egy leányvállalatuk, amely a balti régióban értékesíti a termékeket és nyújt hozzájuk szolgáltatást.

Szerteágazó tevékenység és kreativitás

Az elmúlt 15 év történéseiből válogatott képeket nézegettünk a bemutatótermükben. A cég teljesen, horizontálisan lefedi a drónos piacot, annak minden egyes vertikumával és szegletével foglalkoznak a lakossági, kedvtelési drónoktól kezdve, az ipari, rendvédelmi és mezőgazdasági drónszolgáltatásokig.

2011-2012 környékén volt az első speciális drónos projektjük, onnantól kezdve évente több tucat olyan dolgot vittek véghez, – hőkamerás drónokat építettek, vagy sugárszennyezett területen mértek sugárzást – ami speciális területnek számított.

RTK jelszolgáltatást is működtetnek műholdas helymeghatározáshoz, földmérő drónokkal és földmérő műszerrel kombinálva végeznek felmérést, térképezést, ellenőrzést. Drónokkal kárfelmérésre is van lehetőség: vadkárokat, természeti károkat lehet felmérni. A felmérési lehetőségek azonban bevethetők a biztonságtechnika,  az ipar, az olaj- és gázipar, az építőipar vagy a energiaipar területén is.

A dróntechnológia teljes mértékben megváltozott, akár autonóm repülésre képes rendszereket is kaphatnak a felhasználók, amit némi oktatás után hatékonyan használhatnak. Megnézhettünk több, a mezőgazdaságban is hatékonyan alkalmazható drónt is:

  • a DJI Mavic 3 enterprise multispectral változatát – különlegessége az a kamerarendszer, ami a növények állapotát képes megmutatni a gazdálkodóknak és a növényorvosoknak
  • a Mavic 3 enterprise családnak létezik hőkamerás változata is, ami a vadkárok megelőzésében, vadkárok felmérésében is nagy szerepet kaphat, térinformatikai és földmérési feladatokat is elláthat
  • DJI Agras T10-es és T30-as kijuttató drónokat is láttunk, amelyek Európában a legnagyobb darabszámban értékesített mezőgazdasági drónoknak számítanak

A mezőgazdászok leggyakrabban a kijuttató drónok iránt érdeklődnek, az ezekkel kapcsolatos szolgáltatásokat - az üzembehelyezést, kötelező karbantartásokat, illetve az esetleges nemvárt események utáni szervizelést - veszik igénybe.

drón

A drónok felhasználásának minden szegmensével foglalkoznak.

Oktatással is foglalkoznak

Az oktatásban két területen dolgoznak: az egyik az állami pilótanélküli légijárművek kezelőinek a képzése (az összes rendvédelmi és állami drón kezelője). A másik a növényvédelmi és mezőgazdasági felhasználás, ahol a partnereikkel együtt dolgoznak (például a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán a precíziós szakmérnöki képzésnek a drónos gyakorlati tárgyait oktatják, ők állították össze a tananyagot is), illetve növényvédelmi drónpilótaképzést is végeznek a legter.hu-val és az Alföldi Szakképzési Centrummal közösen.

A vállalkozás szakmai színvonalát semmi sem bizonyítja jobban, mint azok az oklevelek, tanúsítványok és gyártói minősítések, melyeket megpillanthattunk a bemutatóterem falain, és amelyekkel a cég a szakértelmét is alátámasztja.

Szóba került munkaerőhiány is, ami jelenleg is érezteti a hatását: a cégnél most is vannak nyitott pozíciók.

A drón vásárlását tervező gazdálkodóknak tanácsadással, képzéssel, pénzügyi szolgáltatásokkal tudnak segíteni, illetve a karbantartás-javítás terén is támogatják a felhasználókat.

Ha téged is érdekelnek a drónok által nyújtott lehetőségek, akkor keresd a MyActionCam-ot az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

myactioncam logó