Háromévi kutatás és fejlesztés után sikeresen zárult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott "Integrált rendszer a kísérleti növények automatikus vezérlésére a légi/földi távérzékelés segítségével a precíziós gazdálkodás érdekében" című EUREKA-projekt.

A közös kutatás az Agrovet SA agrárvállalkozás (RO) a Nemzeti Élelmiszeripari Biomassza Kutató és Fejlesztő Intézet IBA Bukarest (RO), a Kuspermező Mezőgazdasági és Kereskedelmi-Szolgáltató Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködésével valósult meg.

projekt

Háromévi kutatás és fejlesztés után sikeresen zárult az EUREKA-projekt – fotó: MATE

A projekt fő célkitűzése egy olyan modell megalkotása volt, amely képes összehasonlítani a földi és légi adatgyűjtést (DAQ), hogy megfelelő pontosságú terméselőrejelzést adjon. A termőföldön lévő inputanyagok megkülönböztetésével a rendszer pontos információkat nyújt a gazdálkodóknak, így a növénytermesztés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik.

A dróntechnológia használata lehetővé tette a növényi jellemzők, gyomok, betegségek és kártevők elemzését a mintaterületek megzavarása nélkül. A multispektrális kamerák használata révén számos vegetációs index és növényfiziológiai paraméter meghatározásra került, ami javította a gazdák döntéshozatali folyamatát.

A projekt négy kulcsfontosságú növényre (az őszi búzára, kukoricára, napraforgóra és az őszi káposztarepcére) összpontosított, demonstrálva a technológia sokoldalúságát és alkalmazkodóképességét különböző mezőgazdasági környezetben.

A kömlői kísérleti helyszínen és az ország különböző pontjain tartott disszeminációs rendezvények közelebb hozzák a gazdálkodókat a precíziós gazdálkodás bevezetéséhez.

A 2019-2.1.1-EUREKA-2019-00002 azonosítószámú projekt teljes támogatásának összege 52.802.636 Ft volt, amelyből a Kuspermező Kft 30.597.386 Ft, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pedig 22.205.250 Ft támogatásban részesült. A projekt 2021. március 1. és 2024. február 29. között valósult meg.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.