Az intelligens gazdálkodási megoldások segítenek az inputanyagok hatékonyabb felhasználásában, a munkafolyamatok egyszerűsítésében, a gazdaságirányításban, a helyszínnek megfelelő növények kiválasztásában és termesztésében, s végül, de nem utolsósorban a helyes döntések meghozatalában.


Számos mezőgazdasági termelő felismerte már a digitalizáció előnyeit és egyre nagyobb mértékben használja gazdaságában a digitális technológiákat. A digitalizációt a fenntarthatóbb mezőgazdaság nagyszerű lehetőségének is tekintik. Az Agritechnica témához kapcsolódó újdonságait vette górcső alá a Land&Forst.

Míg az intelligens gazdálkodást a szántóföldi munka automatizálására és a gazdálkodók munkájának megkönnyítésére használják, a precíziós gazdálkodás, ahogy a neve is sugallja, a mezőgazdasági földterületek célzott, pontos kezelését célozza. Végső soron mindkettő arról szól, hogy hozzáadott értéket teremtsen az adatok összekapcsolásával és értékelésével.

Az érzékelők a digitalizáció alapját képezik

Az érzékelők képezik az intelligens és precíziós gazdálkodás gerincét. Ellenőrzik a növénypopulációkat hiányosságok és betegségek szempontjából, megkülönböztetik a gyomokat a növényektől, kiszámítják a műtrágyák és peszticidek helyspecifikus költségeit, elemzik a talajállapotokat, ellenőrzik a földek öntözését és még sok más feladatot is végeznek.

Érdekes lesz látni, hogy milyen előrelépést tett az elmúlt időszakban az érzékelőtechnológia. Az Agritechnicán a kiállítók izgalmas innovációkat mutatnak be, amelyek az alkalmazások széles körét fedik le.

agritechnica

A Case IH vezető nélküli traktora iránti hatalmas érdeklődés jelzi, hogy az autonóm járműveket hamarabb elfogadják a mezőgazdaságban, mint az autóiparban, ahol a legnagyobb akadályt a jogszabályok és az infrastruktúra kezelése jelenti forrás: case ih

Az "intelligens gazdálkodás" területén a jelenlegi érzékelőtechnológia mellett élő bemutatókon és gyakorlati példákon keresztül más intelligens technológiákat is bemutatnak a nagyközönségnek, amelyek optimalizálják a termesztési és dokumentációs követelményeket, de maximalizálják az erőforrás-hatékonyságot.


Az agribotok egyre több területet hódítanak meg

A mezőgazdasági robotok (Agribots) kétségtelenül a digitális mezőgazdaság egyik leglátványosabb képviselői. Vetés, trágyázás, kapálás, betakarítás: egyre több vezető nélküli szántóföldi robot végez ilyen munkát a földeken – és elméletileg éjjel-nappal, mert nincs szükségük pihenésre.

Az autonóm gépek terjedésének több oka van: egyebek közt, hogy a működési erőforrások kapcsán drasztikus megtakarítás érhető el, a munkaidő-megtakarítás és a talajvédelem pedig nagyobb fenntarthatóságot biztosít, alacsonyabb költségek mellett. A kézimunka-igényes speciális növénykultúrákban pedig pótolhatják a hiányzó személyzetet.

Még ha vannak is megválaszolandó kérdések a biztonsággal kapcsolatban, diadalmenetük folytatódni fog. A hannoveri kiállításon látható számos újdonság nem hagy kétséget efelől.

Hasznos információk a levegőből

A digitalizáció egy része a légtérhez kapcsolódik, ugyanis a mezőgazdaságban használt drónok aránya tovább növekszik. Nagy felbontású kamerarendszereik révén hasznos információkhoz juthatunk a talajminőségről, a szántóföld betegség- és gyomfertőzéséről, vagy értékes betekintést nyújtanak a növények növekedésébe.

Hőkamerával felszerelve használhatók a réteken kaszálás előtt, hogy segítségükkel megmentsék az őzeket. A nagy drónokat egyre gyakrabban látjuk meredek szőlőültetvényeken, ahol munka- és energiatakarékos növényvédelemre használják őket, továbbá alkalmasak a kukoricamoly elleni küzdelemre is.

Az operatív irányítás javítása

Számos európai mezőgazdasági termelő az egyszerűsített működési dokumentációban látja a digitalizáció nagy lehetőségét. Mezőgazdasági üzemirányítási rendszerek segítik őket például a növénytermesztési intézkedésekre és támogatási kérelmekre vonatkozó adatok feldolgozásában, gazdaságspecifikus elemzésében, valamint a mezőgazdasági üzem irányításának javításában.

A cél a mezőgazdaság összekapcsolása a teljes értéklánc többi szereplőjével az áruk és anyagok változatos áramlásának optimalizálása érdekében. Ez magában foglalja a technológia és inputanyagok szállításának területét, valamint a mezőgazdasági termékek értékesítését és kereskedelmét.

net

Napjaink internetes hálózatai egyre nehezebben bírják el a rengeteg adatot – forrás: pixabay

Kívánatos lenne továbbá a zökkenőmentes adatcsere a gazdaságok üzemirányítási rendszerei és a közigazgatás között is. A nyilvános pályázati és igazgatási rendszerekhez kapcsolódó interfészek hiánya azonban gyakran még mindig akadályozza az információk digitális továbbítását.

A hálózatépítés hiánya, mint akadály

A gazdaságok nem egyetlen márkával dolgoznak, általában többféle gyártó termékei alkotják az eszközparkot. A traktor és a munkagép közötti egyszerű kommunikáció ISOBUS-on keresztül most már nagyrészt zökkenőmentesen működhet, ha egymással kompatibilis gépekről van szó.

PREGA

2024. február 7-8.-án érkezik a PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás! Kövesd a folyamatosan frissülő programot a prega.hu-n.

Nehezebb helyzetet teremt, ha túlságosan színes a géppark, a gyártók szabadalmaztatott rendszerei megnehezíthetik a zökkenőmentes adatcserét. A Bitkom felmérése szerint ezért a német gazdálkodók több mint fele a hálózatépítés hiányát látja a mezőgazdasági digitalizáció egyik legnagyobb akadályának.

A hálózati lefedettség továbbra is problémás terület számos vidéki régióban. A digitalizáció számos helyen kudarcot vall a nagy teljesítményű mobiltelefon-lefedettség hiánya miatt. Ez annak ellenére van így, hogy az online feldolgozandó és a valós időben elérhető adatok mennyisége növekszik.

A Big Data hálózatépítést igényel

Az elemzések összekapcsolása és értékelése segít a helyes stratégiai (hosszú távú), illetve operatív (rövid távú) döntések meghozatalában. Ennek előfeltétele azonban a gépek zökkenőmentes hálózatba kapcsolása az interneten keresztül és elegendő felhőalapú tárolási lehetőség.

A mesterséges intelligencia nagy potenciált rejt magában

A mesterséges intelligencia (AI) jelenleg slágertéma. Annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia használata néha ellentmondásos, az öntanuló rendszerek nagy előnyökkel járhatnak a mezőgazdaság számára. A működési adatok több éven át tartó hálózatba kapcsolásával és tárolásával a gépi tanulási algoritmusok betaníthatók a működési folyamatok átláthatóbbá tétele érdekében. Ebből olyan sikertényezők származnak, amelyek jobb döntésekhez vezetnek: az AI például felismeri a növénybetegségeket, gyomokat vagy kártevőket, vagy előrejelzi azokat az időjárás, a helyszín és a populációs tényezők függvényében. Ezekből az újszerű megoldásokból is jó pár látható lesz Hannoverben.

agritechnica

A digitalizáció egy része a légtérhez kapcsolódik, ugyanis a mezőgazdaságban használt drónok aránya tovább növekszik – forrás: pixabay

A mezőgazdaság mindezzel együtt úttörő szerepet tölt be a digitalizáció terén. Az ilyen megoldások nemcsak a nagy gazdaságok, hanem a kisüzemek számára is nyereségesek lehetnek. A gazdaságokban már számos digitális megoldást alkalmaznak a gazdálkodás hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tétele érdekében. A digitális megoldások piaci potenciálja világszerte hatalmas, és a gazdálkodók hajlandóak is váltani.

Ha szeretné megismerni a technológia és a fejlesztések jelenlegi állapotát, az Agritechnicán, a világ legnagyobb mezőgazdasági innovációs vásárán a 9-es csarnok "Smart Farming" területének meglátogatása kötelező.

Itt a kiállítók bemutatják intelligens gazdálkodási megoldásaikat a mezőgazdasági termelés automatizálására és összekapcsolására a nagyobb hatékonyság és fenntarthatóság érdekében. A kiállítások széles és átfogó választéka teszi az Agritechnica 2023-at a jövőorientált gazdálkodók fontos találkozóhelyévé.

Az Agroinform az Agritechnica kiállítás hivatalos online médiapartnere.