Szekció leírása
Milyen digitális szolgáltatások kiépítése zajlik, amelyek segítik a szolgáltatókat és így közvetetten a termelőket is? A Területi Monitoring Rendszer működése mögött milyen adatbázisok vannak, hol tart ezek összehangolása? Az elektronikus gazdálkodási napló hogyan segít abban, hogy a gazdálkodó nagyobb profitot érjen el? A szekcióban az államigazgatási, hatósági és a szolgáltatási szektor szereplői fognak betekintést nyújtani azokba az adatgazdálkodást érintő folyamatokba, amelyek a termelők napi feladatait is nagy mértékben meghatározzák. A tervek szerint számíthatunk a Magyar Államkincstár, a Nébih, a Nemzeti Földügyi Központ és a Lechner Tudásközpont szerepvállalására az AgrárAdatTér szekcióban.
Győrffy Balázs Dr. Harsányi Endre Harsányi Zsolt Szabó Levente
Tormay Béla terem (8. emelet)
Szekció leírása
Digitális mezőgazdaság nem képzelhető el informatika nélkül. De mit is jelent ez pontosan az informatika szemszögéből? IoT-eszközök, felhőplatform, gépi tanulás és mesterséges intelligencia, gépi látás, blockchain és ERP-rendszerek. Mit jelentenek ezek a kifejezések és mi a jelentőségük az agráriumban? A szekció előadói ezek közül mutatnak be néhányat valós gazdálkodási gyakorlatban való alkalmazásukról. Elmondják, milyen és mekkora támogatást jelentenek az agrárium szereplői számára abban, hogy a digitális eszközökből és azok adta lehetőségekből a legtöbbet hasznosíthassák a mindennapi munkájukban.
Tormay Béla terem (8. emelet)
Szekció leírása
WORKSHOP: 2024 Agrárpályázatai – Papp Zsolt György előadását követően lehetőség lesz az aktuális kérdések megvitatására, a beszélgetésben részt vesz dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.
Tormay Béla terem (8. emelet)
Szekció leírása
Az Agrár-EDIH projekt célja a mezőgazdasági termelők digitális transzformációjának támogatása, továbbá az agrár szaktanácsadók módszertani és szakmai felkészítése. Az Agrár-EDIH projekt keretében előzetes felmérés alapján, szaktanácsadók bevonásával kerül összeállításra a gazdaság digitalizációs terve. A résztvevők a digitalizációs tervet a Agrár-EDIH projekt szaktanácsadóinak segítségével, helyben elkészíthetik.
Neumann János terem (8. emelet)
Szekció leírása
A Magyar Államkincstár a Közös Agrárpolitika területalapú támogatásainak végrehajtása során számos, a mezőgazdasági földterületekre vonatkozó térinformatikai adatot gyűjt, kezel és tárol. Ilyenek például a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) egyes adatai; az Egységes Kérelemben szerepeltett, térbeli adatok; illetve a Területi Monitoring Rendszer (TMR) működésének megalapozásához gyűjtött, műholdas adatok. Ezek az adatok elsősorban támogatás bírálati célokat szolgálnak, ugyanakkor hatékonyan tudnának támogatni gazdaságszervezési, termelés optimalizálási, vagy precíziós mezőgazdasági célokat is – amennyiben megosztásra kerülnek az érintett mezőgazdasági termelőkkel. A műhelymunka keretében a résztvevők bevonásával, a Kincstár szakértőinek részvételével közösen vizsgáljuk meg, hogy milyen igény jelentkezik a gyűjtött térinformatikai adatok megosztására, mezőgazdasági termelők általi letölthetőségére. Megvitatjuk, hogy az adatok milyen körét lenne érdemes elérhetővé tenni. Szó esik arról is, hogy a résztvevők szerint milyen formában lenne érdemes az adatokat a mezőgazdasági termelők részére rendelkezésre bocsájtani.
Tormay Béla terem (8. emelet)
Szekció leírása
A műhelymunka keretében a résztvevők bevonásával, a Nébih szakértőinek részvételével közösen vizsgáljuk meg és fogalmazunk meg javaslatokat az eGN által gyűjtött és rögzített adattömeg másodlagos felhasználásával, szolgáltatások indításával kapcsolatban.
Tormay Béla terem (8. emelet)
Csepregi Attila ifj. Dusnoki Csaba Dr. Katona László
Hadászi László Kardos Csaba Kátai Zsolt Kovács Norbert Szűcs András
Győrffy Béla terem (1. emelet)
Szekció leírása
A hazai precíziós állattartás is elérte azt a szintet, hogy már nemcsak a határokon kívülre tekintgetve figyeljük az eseményeket, hanem határainkon belül is megvan az a tapasztalati tőke, amelynek bemutatására a szekció vállalkozik. Ennek demonstrálására előadóink nagy része olyan társ-előadókkal érkezik, akik hazai tapasztalataikat osztják meg a hallgatósággal. A modern mezőgazdaságban használt technikai eszközök, a gazdaságból, annak környezetéből és a takarmányozásból származó digitális adatok folyamatosan elárasztanak minket, ha akarjuk, ha nem. Hogy használhatjuk fel ezeket a napi gyakorlatban, hogy a végén nyereségesebb legyen a termelés, jobb legyen a minőség és megfeleljünk az állatjóléti és környezetvédelmi elvárásoknak? Minden haszonállatra saját nevelésű élsportolóként kell tekintenünk, hiszen minden egyedtől a lehető legjobb teljesítményt várjuk el. Hogyan segítenek ebben a modern állattartási megoldások és mit hoz a jövő? Az állattartásban az EGÉSZSÉGES ÁLLAT áll a fókuszban, a digitális megoldások, az automatizáció, a mesterséges intelligencia és a robotizáció ennek elérését támogatja minden gazdasági és egyéb paraméter javítása érdekében. Fontos, hogy a gazdák ennek szellemében értékeljék az új megoldásokat, amelyek gyakorlati felhasználásában nyújt támogatást a PREGA állattartással és -tenyésztéssel foglalkozó szekciója.
Dr. Halas Veronika Dr. Pajor Gábor
Dr. Szabari Miklós Gábor Niedling Ádám
Dr. Gregosits Balázs Dr. Pajor Gábor Strasszer József Szabari Miklós
Tormay Béla terem (8. emelet)
Nagy Bence Keresztes Krisztián
Demeter Zoltán Fórián Zoltán Miklovicz Péter Sánta József
Győrffy Béla terem (1. emelet)
Dr. Alexy Márta Godó-Butty Beatrix
Tormay Béla terem (8. emelet)
Győrffy Béla terem (1. emelet)
Balogh Petra Dr. Szentes Szilárd
Dr. Donkó Tamás Dr. Atkári Tamás
Tormay Béla terem (8. emelet)
Kiállítótér, 1. emelet
Fehérvári Sándor Szarvas Zoltán
Győrffy Béla terem (1. emelet)
Bónus Krisztián Dr. Mucsi László
Győrffy Béla terem (1. emelet)
Szekció leírása
A klasszikus HPS világítást már leváltotta a LED a növényházakban. Milyen problémákra kell megoldást találni LED-es világítás esetében, milyen színtartományra van szükség a legjobb eredmény érdekében? Hogyan lehet pótmegvilágítással növelni a hozamot az üvegházban, milyen megtérülési mutatói vannak egy vertikális farmon a mesterséges világításnak? A nyári klímaszabályozásra milyen megoldások állnak rendelkezésre a növényházakban? A zöldségtermesztés szekcióban a növényvilágítás gyakorlati tapasztalatairól lesz szó, mellette olyan kutatásokat is megismerhetnek a résztvevők, mint a nagy károkat okozó növényházi károsítók okán nemesített rezisztens növényfajták és a folyton növő kultúrákban jól alkalmazható interlighting.
Tormay Béla terem (8. emelet)
Szekció leírása
Kik a sikeres precíziós gyümölcstermesztők ma Magyarországon és miben látják a lehetőségeiket? Hogyan ítélik meg a szaktanácsadók a precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés hazai helyzetét? Mennyire lehet átvenni egymás jó gyakorlatát vagy precíziós termelési stratégiáját? Érdemes-e leváltani a tapasztalatokra és hagyományokra épülő szemléletet, a tudományos és mérésekre alapozott döntéstámogató rendszerekre? Az átláthatóság, a megoldásalapú alkalmazások és a folyamatos képzés kulcsfontosságú tényezővé válik a precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés területén. A szakági precíziós gazdálkodás magában foglalja a fejlett technológiák, a távoli elérés, a drónok és a szenzorhálózatok használatát is a gyümölcs- és szőlőtermelés hatékonyságának, fenntarthatóságának és minőségének növelése érdekében. Az idei szekciónkban a fenti tárgykörbe tartozó kérdésekkel, témákkal foglalkozunk.
Tormay Béla terem (8. emelet)
Szekció leírása
Hogyan lehet összehangolni egy élelmiszeripari üzem munkafolyamatait, hogy hatékony legyen a termék-előállítás, és ne legyen "holtidő" idő? Milyen készletgazdálkodásra van szükség ahhoz, hogy ne álljon a pénz a raktárban lévő alapanyagokban? Adatalapon hogyan lehet optimalizálni hőkezelés folyamatát a pl.: sütőipari, tejipari, húsipari üzemben, milyen adatokra és döntésekre van szükség ahhoz, hogy roppanós legyen a virsli a gyártási folyamat végén? A szekció előadásaiból kiderül, hogy az élelmiszeripari vállalkozás versenyképességének mi köze van az adatgazdálkodáshoz, az élelmiszertermelés tervezhetőségéhez és a fenntarthatósághoz. Az adatbázisok összekapcsolásának jelentősége óriási: ha nem akarunk felesleget termelni, akkor fontos összekapcsolni az alapanyaghátteret a gyártási kapacitásokkal és a fogyasztási adatokkal. Az adatalapú döntések eredménye: jobb kihozatali mutatók, kevesebb a veszteség és melléktermék, a melléktermékek jobb hasznosítása.
Szepessi Zoltán Papp Zsolt Cser Gábor
Boda Endre Dr. Hitka Géza Sztanko Attila Varga Péter Miklós Dr. Friedrich László
Neumann János terem (8. emelet)
Szekció leírása
Hogyan lehet összehangolni egy élelmiszeripari üzem munkafolyamatait, hogy hatékony legyen a termék-előállítás, és ne legyen "holtidő" idő? Milyen készletgazdálkodásra van szükség ahhoz, hogy ne álljon a pénz a raktárban lévő alapanyagokban? Adatalapon hogyan lehet optimalizálni hőkezelés folyamatát a pl.: sütőipari, tejipari, húsipari üzemben, milyen adatokra és döntésekre van szükség ahhoz, hogy roppanós legyen a virsli a gyártási folyamat végén? A szekció előadásaiból kiderül, hogy az élelmiszeripari vállalkozás versenyképességének mi köze van az adatgazdálkodáshoz, az élelmiszertermelés tervezhetőségéhez és a fenntarthatósághoz. Az adatbázisok összekapcsolásának jelentősége óriási: ha nem akarunk felesleget termelni, akkor fontos összekapcsolni az alapanyaghátteret a gyártási kapacitásokkal és a fogyasztási adatokkal. Az adatalapú döntések eredménye: jobb kihozatali mutatók, kevesebb a veszteség és melléktermék, a melléktermékek jobb hasznosítása.
Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI)
Balog Zsolt Cilip Árpád Horváth Ferenc Szalma Rita
Neumann János terem (8. emelet)