Dr. Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi intézetének intézetvezetője előadásában elmondta, hogy a tavaszi fagyokkal egyre több gondja van a termelőknek, 2010-ben volt az első nagyon jelentős fagykár. Az utóbbi években eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag minden évben vannak nagyon komoly éjszakai fagyok, ráadásul nem csak egy alkalommal, hanem 2-3 hetes ciklusokban visszatérnek a lehűlések, azaz egy tavaszi szezonban 20-25 fagyos nap is előfordul.

2018-ban kezdett el egy szakértői csoport komolyan elkezdett azon gondolkodni, hogy milyen megoldások vannak fagyvédelemre, és milyen fejlesztésre lenne szükség. Sokkal több lehetőség van a fagy elleni védekezésre, mint a jégesők elleni védekezésre (jégháló).

Viszont ami olcsó, az nem hatékony, ami hatékony, az drága.

Három technológiát mutatott be előadásában: a leghatékonyabbnak a korona feletti fagyvédelmi öntözést tartja, mert ezzel lehet a legnagyobb hőmennyiséget előállítani. Viszont hektáronként és óránként 40-50 köbméter a vízigénye, így erre szinte nem lehet vízjogi engedélyt kapni, mert nem víztakarékos megoldás.

tavaszi fagy

Csak a korszerű ültetvények esetében van arra esély, hogy megtérül a fagyvédelmi technológia – Fotó: Shutterstock

A másik hatékony megoldás a paraffingyertya használata. Nagy hátránya, hogy 1 fő hektáronként a munkaerőigénye, ráadásul éjjel, környezetszennyező, veszélyes a tűz miatt, és nagyon drága, kb. 1,5 millió forintba kerül hektáronként, és 10 óra alatt elégetjük.

A szélgép a harmadik leghatékonyabb megoldás, viszont ezzel mindössze 2-3 fokot lehet emelni, a beruházási költsége magas. Üzemeltetési költsége alacsony, nem környezetszennyező, viszont közepes a hatásfoka.

A szakértői csoport a meglévő technológiai megoldások ismeretében fejlesztette ki a fagyvédelmi fűtőkályhát, ami nagy hőmennyiséget tud előállítani, emberi beavatkozás nélkül, intelligens meteorológiai állomás vezérlésével automatikusan indul és leáll, növényi olajjal működik. A fejlesztéshez támogatást is elnyertek a Vidékfejlesztési Programból.

Apáti Ferenc kihangsúlyozta, hogy a hatékony fagyvédelmi technológiák egyike sem térül meg a korszerűtlen ültetvényeken, csakis az intenzív, magas terméshozamot biztosító állományokban van erre esély.

Kovács Aurél (Agrokert Kft.) bemutatta (8:45-től) a technológiai megoldást részleteiben, érdemes megnézni a videót:

Dr. Pajna Sándor, az eKÖZIG Zrt. vezérigazgatója pedig az automatikus indítás és leállás szabályozásának részleteiről beszélt (13:40-től).

Indexkép: Shutterstock